Facebook
 

Koszyk  

Brak produktów

0,00 zł Wysyłka
0,00 zł Razem

Koszyk Do kasy

Kategorie

Jaką oliwę wybrać?

Jeżeli zastanawiasz się nad wyborem oliwy, poniżej zamieściliśmy mały przewodnik, który ułatwi Ci wybór. Są to ogólne opisy typowych hiszpańskich oliw jednoszczepowych i mogą się różnić w szczegółach od tego, co mówi producent o swojej oliwie. Oliwa tego samego producenta, podobnie jak wino, każdego roku może różnić się smakiem i zapachem. Tym bardziej oliwa od różnych producentów, z różnych regionów, mimo tego, że wytwarzana jest z tej samej odmiany, będzie smakować i pachnieć inaczej. Smak i zapach oliwy zależy w dużej mierze od czynników atmosferycznych, rodzaju podłoża, momentu zbioru oliwek i stopnia ich dojrzałości. Niemniej jednak można założyć, że oliwa pochodzącą z konkretnej odmiany oliwek, będzie posiadała poniższe wartości:

O co chodzi z tymi smakami?

O dobrej jakości oliwy świadczy wyczuwanie smaku oliwek. Nie powinniśmy wyczuwać słodyczy, bowiem oliwki są raczej gorzkie i cierpkie w smaku. Wcześnie zbierane oliwki, na pierwszym etapie swojego dojrzewania, pełne antyoksydantów i witamin, mają charakterystyczny, lekko pikantny posmak. Jeśli jest wyczuwalny, możemy być pewni, że mamy do czynienia z dobrą oliwą. Pozornie nieprzyjemny smak, drapanie w gardle świadczy o bogactwie oliwy w bardzo cenne dla organizmu polifenole. Oliwy łagodne w smaku produkowane są z oliwek mocno dojrzałych i nie mają tak dobrych właściwości, jak te wyciskane z młodych owoców.

Najpopularniejsze smaki oliwy z oliwek:

Owocowy - zapachem i smakiem przypominają zdrowe i dojrzałe owoce, smak charakterystyczny dla świeżej oliwy.
Migdałowy - smak migdałów, czasem mylony ze smakiem zjełczałym.
Smak trawy - smak niektórych oliw przypomina świeżo skoszoną trawę.
Smak zielonych liści - smak oliwy wytworzonej jedynie z niedojrzałych oliwek lub z oliwek zmielonych razem z listkami i gałązkami.
Jabłkowy - smak przypominający smak zielonych jabłek.
Karczoch - smak ten nie należy do częstych  smaków w oliwie. Charakteryzuje się świeżością i ma posmak świeżego karczocha.
Słodki - o słodkim smaku oliwy mówi się, gdy nie jest gorzka i/lub pikantna. „Słodkość” nie ma jednak nic wspólnego z cukrowym smakiem, o którym myślimy, gdy mówimy „słodki”.
Gorzki - charakterystyczny nie tylko dla oliwek świeżych i niedojrzałych, lecz również dla niektórych odmian, np. Picual.