Facebook
 

Koszyk  

Brak produktów

0,00 zł Wysyłka
0,00 zł Razem

Koszyk Do kasy

Kategorie

Oro del Desierto Hojiblanca puszka 5l

Stan: Ten produkt nie występuje już w magazynie


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

Odmiana: 100% Hojiblanca z organicznej uprawy
Region: Andaluzja
Smak: pierwszy posmak to migdały i sałata. Idealna równowaga między goryczką a ostrością. Pikantne smaki są również obecne, ale pojawiają się później.
Zapach: intensywnie owocowy, pełny, zrównoważony, mocny, z wyczuwalnym aromatem pomidorów, jabłek i bananów. W mniejszym stopniu można odnaleźć zapach mięty i migdałów.
Kolor: bardzo czysty, złoty z zielonymi refleksami
Idealna do: sałat, tostów, świeżego koziego sera, sosów mięsnych, hiszpańskich zup „na zimno” (gazpacho, ajoblanco, salmorejo, etc.)

260,00 zł

52,00 zł za litr

Do koszyka
Więcej informacji

Jednoszczepowa oliwa extra virgin, wielokrotnie nagradzana na międzynarodowych konkursach, pochodząca z rodzinnego, prowadzonego w sposób najbardziej zgodny z naturą gospodarstwa. Oliwa o fantastycznych walorach jakościowych, smakowych i zapachowych. 60-70% oliwek pozyskanych do produkcji tej oliwy jest zielonych, czyli nie do końca dojrzałych, co oznacza, że jest wyjątkowo bogata w polifenole. 

Oliwa Oro del Desierto produkowana jest w rodzinnym gospodarstwie, posiadającym certyfikat upraw ekologicznych UE i spełniającym najwyższe normy jakości. Farma jest uznana i certyfikowana jako organiczna przez następujące instytucje: CAAE (Andaluzja, Hiszpania), The Soil Association (Wielka Brytania), KRAV (Szwecja), AB (Francja), BIOSEGIEL (Niemcy).
Rafael Alonso Aguilera, który stworzył Oro del Desierto, otrzymał kilkanaście nagród za zrównoważony system upraw drzew oliwnych i jest pionierem w tej dziedzinie. Jego farma i młyny są zupełnie samowystarczalne i w całości zasilane energią słoneczną. Wszystkie odpady pochodzące z produkcji oliwy są powtórnie przetwarzanie (recycling). Pulpa pozostała po wytłoczeniu oliwy jest suszona i używana jako pasza dla owiec hodowanych na farmie. Owce natomiast są „producentami” organicznego nawozu zasilającego gaje oliwne. Pestki z oliwek używane są jako paliwo w młynie.
Gaje oliwne i tłocznia znajdują się na pustyni Tabernas, w prowincji Andaluzja, gdzie wyjątkowe warunki klimatyczne, brak gwałtownych zjawisk pogodowych i trzy tysiące godzin nasłonecznienia rocznie, sprzyjają uprawie wyjątkowych oliwek.
Oliwki, po osiągnięciu optymalnej dojrzałości, zazwyczaj w pierwszych piętnastu dniach listopada, zbierane są zarówno ręcznie jak i mechanicznie (w zależności od stopnia dojrzałości owoców) i w ciągu ośmiu godzin poddawane są tłoczeniu na zimno. Uzyskana w ten sposób oliwa posiada najwyższej jakości właściwości organoleptyczne, a jej kwasowość wynosi 0,1%.
Niska kwasowość to jeden z ważniejszych wyznaczników najlepszej oliwy. Oliwy Extra Virgin najwyższej jakości (premium/superior) to oliwy nie przekraczające 0,3% kwasowości. Kwasowość oliwy to nic innego tylko zawartość wolnych kwasów tłuszczowych w oliwie. Im niższa liczba kwasowa lub inaczej kwasowość, tym lepszej jakości jest oliwa.

Oliwa z gatunku Hojiblanca ta to podstawowy składnik kuchni hiszpańskiej i jej flagowych dań. Zazwyczaj używa się jej na zimno, ponieważ przy podgrzewaniu traci swoje fantastyczne właściwości smakowo-zapachowe.




Nagrody:

• 2015 - Terraolivo 2015, Jerozolima, Izrael - złoty medal Gold Award in Terraolivo 2015
• 2015 - Olio Award 2015 Niemcy, Feinschmecker Magazine Olio Award 2015 - Top 40
• 2015 - Ecotrama, Cordoba, Hiszpania - złoty medal
• 2015 - Flos Olei, Rzym, Włochy - 95/100 punktów
• 2015 - Expo Bio Milan, Włochy 9,2 punktów na 9,5 możliwych - Najlepszy aromat roku oliwy jednoszczepowej
• 2014 - Oil Expo, Mediolan, Włochy - złoty medal dla oliwy jednoszczepowej - Oro del Desierto Hojiblanca
• 2014 - Oil Expo, Mediolan, Włochy - najlepsze opakowanie - Oro del Desierto Hojiblanca
• 2014 - Olive Japan Tokyo, Japonia - srebrny medal
• 2013/2014 - Top 25 Best Olive Oil Mills - World’s Best Olive Oil
• 2014 - Excellence, Gran menzione - CIOOA Copenhagen, Denmark
• 2014 - Olive China 2014 Competition, Pekin, Chiny - złoty medal
• 2013 - FLOS OLEI, Rzym , Włochy - 94 punkty na 100 możliwych
• 2013 - Olio Capitale, Triest, Włochy - Semifinalist
• 2013 - Molise, Włochy - najlepszy Extra Virgin Olive Oil Medium Fruitness (średnioowocowy)
• 2013 - Olive Oil Expo BIO, Mediolan, Włochy - złoty medal, monocultivar (jednoszczepowa)
• 2013 - Olive China 2013 Competition, Pekin, Chiny - złoty medal
• 2012/13 - szósta pozycja w rankingu Najlepsze Oliwy Świata
• 2012/13 - Top 10 Best Olive Oil Mills World’s Best Olive Oil

Więcej informacji o nagrodach na stronie producenta:
https://www.orodeldesierto.com/en/_empresa_premios/

Charakterystyka i specyfikcja:

Kwasowość: 0,1%
Liczba nadtlenkowa ˂10 meq. /kg
Woski ˂150 mg/kg
K270 ˂0,22
K232 ˂2,50

Oliwa z kampanii 2017/18