Facebook
 

Koszyk  

Brak produktów

0,00 zł Wysyłka
0,00 zł Razem

Koszyk Do kasy

Kategorie

Oro del Desierto Picual puszka 1l

Stan: Ten produkt nie występuje już w magazynie


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

Odmiana: 100% Picual z organicznej uprawy
Region: Andaluzja
Smak: cierpki, odznaczający się charakterem i zdecydowaniem. Stopień jego goryczki zależy od sezonu i pogody i waha się od średniego do mocnego; lekko pikantny. Generalnie pozostawia posmak zielonych liści i chlorofilu. Fascynujący!
Zapach: średnio intensywny, urzeka aromatem świeżej trawy połączonym z nutami zielonych oliwkowych liści i figowca. Bardzo trwały i harmonijny. „Zielone” nuty są zdecydowanie bardziej wyczuwalne niż owocowe.
Kolor: intensywnie zielona, przejrzysta
Idealna do: sałatek, tostów, bagietek, zup, sosów, gazpacho.

78,00 zł

78,00 zł za litr

Do koszyka
Więcej informacji

Jednoszczepowa oliwa extra virgin, wielokrotnie nagradzana na międzynarodowych konkursach, pochodząca z rodzinnego, prowadzonego w sposób najbardziej zgodny z naturą gospodarstwa. Oliwa o fantastycznych walorach jakościowych, smakowych i zapachowych. 65%-75% oliwek pozyskanych do produkcji tej oliwy jest zielonych, czyli nie do końca dojrzałych, co oznacza, że jest wyjątkowo bogata w polifenole. 

Oliwa Oro del Desierto produkowana jest w rodzinnym gospodarstwie, posiadającym certyfikat upraw ekologicznych UE i spełniającym najwyższe normy jakości.
Farma jest uznana i certyfikowana jako organiczna przez następujące instytucje: CAAE (Andaluzja-Hiszpania), The Soil Association (Wielka Brytania), KRAV (Szwecja), AB (Francja), BIOSEGIEL (Niemcy).
Rafael Alonso Aguilera, który stworzył Oro del Desierto, otrzymał kilkanaście nagród za zrównoważony system upraw drzew oliwnych i jest pionierem w tej dziedzinie. Jego farma i młyny są zupełnie samowystarczalne i w całości zasilane energią słoneczną. Wszystkie odpady pochodzące z produkcji oliwy są powtórnie przetwarzanie (recycling). Pulpa pozostała po wytłoczeniu oliwy jest suszona i używana jako pasza dla owiec hodowanych na farmie. Owce natomiast są „producentami" organicznego nawozu zasilającego gaje oliwne. Pestki z oliwek używane są jako paliwo w młynie.
Gaje oliwne i tłocznia znajdują się na pustyni Tabernas, w prowincji Andaluzja, gdzie wyjątkowe warunki klimatyczne, brak gwałtownych zjawisk pogodowych i trzy tysiące godzin nasłonecznienia rocznie, sprzyjają uprawie wyjątkowych oliwek.
Oliwki, po osiągnięciu optymalnej dojrzałości, zazwyczaj na przełomie października i listopada, zbierane są zarówno ręcznie jak i mechanicznie (w zależności od stopnia dojrzałości owoców) i w ciągu ośmiu godzin poddawane są tłoczeniu na zimno. Uzyskana w ten sposób oliwa posiada najwyższej jakości właściwości organoleptyczne, a jej kwasowość wynosi 0,1%.
Niska kwasowość to jeden z ważniejszych wyznaczników najlepszej oliwy. Oliwy Extra Virgin najwyższej jakości (premium/superior) to oliwy nie przekraczające 0,3% kwasowości. Kwasowość oliwy to nic innego tylko zawartość wolnych kwasów tłuszczowych w oliwie. Im niższa liczba kwasowa lub inaczej kwasowość, tym lepszej jakości jest oliwa.

Ta wyjątkowa odmiana, posiada wysoką zawartość kwasu oleinowego (omega 9), polifenoli i antyoksydantów (550-600 mg/kg) więc jej odporność na utlenianie oraz wysokie temperatury jest dużo większa niż innych oliw. Może być używana do gotowania i smażenia bez obawy o utratę cennych właściwości.



Nagrody:

• 2015 - Olive Japan, Tokio, Japonia - najlepsza oliwa konkursu
• 2015 - NYIOOC, Nowy Jork, USA - złoty medal
• 2015 - CIOOA 2015, Kopenhaga, Dania - złoty medal w kategorii „Organiczna, intensywnie owocowa”
• 2014 - Olive China Competition, Pekin, Chiny - złoty medal

• 2014 - Excellence, Gran menzione - CIOOA Copenhagen, Denmark
• 2013 - FLOS OLEI, Rzym , Włochy - 94 punkty na 100 możliwych
• 2013 - New York International Olive Oil Competition, USA - złoty medal, frutado medio-organic
• 2013 - Award International Olive Oil Award Zurich, Switzerland
• 2013 - Olive Japan, Tokyo - dwa złote medale
• 2013 - Olive Oil Expo BIO, Mediolan, Włochy - złoty medal, monocultivar (jednoszczepowa)
• 2013 - Olive China 2013 Competition, Pekin, Chiny - złoty medal
• 2013 - Jerozolima, Izrael - 2 Gran Prestige Gold Award en Terraolivo
• 2013 - Cordoba, Hiszpania - 2 Medallas de oro en Ecotrama
• 2012/13 - szósta pozycja w rankingu Najlepsze Oliwy Świata
• 2012/13 - Top 10 Best Olive Oil Mills World’s Best Olive Oil

Więcej informacji o nagrodach na stronie producenta:
https://www.orodeldesierto.com/en/_empresa_premios/

Charakterystyka i specyfikcja:

Kwasowość: 0,1%
Liczba nadtlenkowa ˂10 meq. /kg
Woski ˂150 mg/kg
K270 ˂0,22
K232 ˂2,50

Oliwa z kampanii 2018/19