Facebook
 

Koszyk  

Brak produktów

0,00 zł Wysyłka
0,00 zł Razem

Koszyk Do kasy

Kategorie

Oro del Desierto Organic Coupage 0,5 l

Odmiana: Arbequina (20%), Hojiblanca (20%), Picual (60%)
Region: Andaluzja
Smak: średnio intensywna, z delikatnie wyczuwalną goryczką i pieprznym akcentem w końcowym posmaku. Zostawia przyjemny, trwały posmak świeżych oliwek i ziół.
Zapach: świeży, z wyczuwalną nutą trawy, pomidorów i oliwek. Intensywnie owocowa. Znawcy odkrywają w niej dodatkowo akcent cytrusów i suszonych owoców.
Kolor: oliwkowo-żółty
Idealna do: sałatek, pomidorów, dipów (sama w sobie stanowi idealny dip) serów, ryb i owoców morza.

72,00 zł

144,00 zł za litr

Więcej informacji

To nie jest zwykła oliwa. To jest NAJLEPSZA OLIWA NA ŚWIECIE! - zwycięzca prestiżowego konkursu organizacji WBOO (World's Best Olive Oils) w kategorii oliw organicznych!

Oliwa extra virgin, laureatka wszystkich międzynarodowych konkursów, w roku 2015 zajęła pierwsze miejsce i uzyskała tytuł Najlepszej Organicznej Oliwy w rankingu World’s Best Olive Oils (Najlepszych Oliw Świata). Tylko w roku 2015 uzyskała 22 nagrody i wyróżnienia na wszystkich liczących się światowych konkursach.

Oliwa o fantastycznych walorach jakościowych, smakowych i zapachowych. To najlepszy i flagowy produkt tłoczni Oro del Desierto produkowany w ograniczonej ilości. 75-80% oliwek pozyskanych do produkcji tej oliwy jest zielonych, czyli nie do końca dojrzałych, co oznacza, że jest wyjątkowo bogata w polifenole. Oliwki, z których produkowana jest ta wyjątkowa oliwa, są starannie selekcjonowane przez eksperta (tzw. tester and blender master) pod koniec października i na początku listopada. Oliwa pozyskiwana jest z odmian Arbequina, Picual i Hojiblanca, które zmieszane w odpowiednich proporcjach dają ekskluzywny produkt doceniany i poszukiwany przez smakoszy na całym świecie.

Oliwa Oro del Desierto produkowana jest w rodzinnym gospodarstwie, posiadającym certyfikat upraw ekologicznych UE i spełniającym najwyższe normy jakości. Gaje oliwne i tłocznia znajdują się na pustyni Tabernas, w prowincji Andaluzja, gdzie wyjątkowe warunki klimatyczne, brak gwałtownych zjawisk pogodowych i trzy tysiące godzin nasłonecznienia rocznie, sprzyjają uprawie wyjątkowych oliwek.

Oliwki, po osiągnięciu optymalnej dojrzałości, zazwyczaj na przełomie października i listopada, zbierane są zarówno ręcznie jak i mechanicznie (w zależności od stopnia dojrzałości owoców) i w ciągu ośmiu godzin poddawane są tłoczeniu na zimno. Uzyskana w ten sposób oliwa posiada najwyższej jakości właściwości organoleptyczne, a jej kwasowość wynosi 0,1%.

Niska kwasowość to jeden z ważniejszych wyznaczników najlepszej oliwy. Oliwy Extra Virgin najwyższej jakości (premium/superior) to oliwy nie przekraczające 0,3 % kwasowości. Kwasowość  oliwy to nic innego tylko zawartość wolnych kwasów tłuszczowych w oliwie. Im niższa liczba kwasowa lub inaczej kwasowość, tym lepszej jakości jest  oliwa.

Oliwa ta fantastycznie smakuje nie tylko jako dodatek do serów, sałatek, owoców morza, pomidorów i mięs. Jest idealna jako samodzielny i jedyny dodatek do świeżej bagietki, kiedy chce się poczuć wyjątkowy zapach i smak prawdziwej Andaluzji.



Nagrody zdobyte w 2015 roku:

• Expoliva - Jaén, Hiszpania - Finalista w kategorii „organiczny extra virigin olive oil”
• Country Fair International - Los Angeles, USA - Srebrny medal w kategorii „opakowanie - design tradycyjny”
• Sol d’Oro - Werona, Włochy - Gran Menzione
• International Olive Oil Award - Zurich, Szwajcaria - Srebrny medal
• Biol International - Bari, Włochy - II miejsce
• Cinve - Valladolid, Hiszpania - Złoty medal
• Country Fair International - Los Angeles, USA - Złoty medal w kategorii „intensywnie owocowa”
• Concurso Armonia 2015 - Spoleto, Włochy - Gran Menzione w kategorii „intensywnie owocowa”
• Olive China 2015 Competition - Pekin, Chiny - Złoty medal i tytuł „Golden Oil”
• Premio Ovibeja - Beja, Portugalia - II miejsce w kategorii „intensywnie owocowa”
• Olive Japan - Tokio, Japonia - Złoty medal
• Expoliva - Jaén, Hiszpania - Finalista w kategorii „Martos Concurso salud y deleite”
• L'orciolo d'Oro - Włochy - II miejsce w kategorii „intensynie owocowa”
• AVPA - Paryż, Francja - Srebrny medal w kategorii „intensywnie owocowa”
• IOO Agency - Włochy - Finalista w kategorii „intensywnie owocowa”
• CIOOA 2015 - Kopenhaga, Dania - Tytuł „Best of Copenhagen 2015”
• Ecotrama - Cordoba, Hiszpania - Złoty medal
• NYIOOC - Nowy Jork, USA - Złoty medal
• IOC - Madryt, Hiszpania - Mario Solinas Award, IOC (International Olive Oil Council - Międzynarodowa Rada Oliwy), finalista w kategorii „intensywnie owocowa”
• Biopress - Niemcy - Pierwsze miejsce na liście Top 25 Olio, złoty medal w kategorii „intensywnie owocowa”

Więcej informacji o nagrodach na stronie producenta:
https://www.orodeldesierto.com/en/_empresa_premios/

Charakterystyka i specyfikcja:

Kwasowość: 0,1%
Liczba nadtlenkowa ˂10 meq. /kg
Woski ˂150 mg/kg
K270 ˂0,22
K232 ˂2,50

Oliwa z kampanii 2017/18