Dlaczego nasza oliwa?

Fakty:

  • Nasza oliwa co roku nagradzana jest na najważniejszych konkursach.
  • Nasza oliwa wytwarzana jest z pasją i z sercem w małych, rodzinnych gospodarstwach.
  • Kreatorzy tej oliwy to artyści i mistrzowie w swoim fachu.
  • Produkcja oliwy jest celebrowana - to nie jest produkcja masowa!
  • Wszystkie etapy produkcji odbywają się w jednym miejscu: zbiór, transport i tłoczenie. Stąd właściciele tych gospodarstw mają pełną kontrolę nad jakością swojego produktu.
  • Nie znajdziesz jej w supermarketach, ponieważ nie jest wytwarzana w ilościach przemysłowych - jej producenci cenią jakość, a nie ilość!
  • Jej kwasowość jest najniższa z możliwych. Wszystkie nasze oliwy maja kwasowość od 0,1%  do 0,15%*.
  • Sprowadzamy małe partie towaru, więc oliwa jest zawsze świeża.
  • Butelkowanie odbywa się tuż po złożeniu zamówienia; do tego momentu oliwa spokojnie leżakuje w specjalnych zbiornikach z nierdzewnej stali, gdzie nie zagrażają jej światło i tlen.
  • Hiszpańskie oliwy mają najwyższe standardy jakości w odróżnieniu od innych krajów, gdzie produkuje się oliwę. W Hiszpanii zabronione jest stosowanie domieszek z innych olejów i tłuszczów. Stąd hiszpańska oliwa to stuprocentowy sok z oliwek.
  • Wysoka zawartość polifenoli o udowodnionym działaniu antynowotworowym: polifenole to przeciwutleniacze (antyoksydanty), które zapobiegają powstawaniu w organizmie wolnych rodników. Zawartość polifenoli w oliwie można poznać po jej smaku: lekko gorzkawy, pikantny, pieprzny, delikatnie drapiący w gardło smak świadczy o dużej zawartości polifenoli.

* O jakości oliwy z oliwek decyduje zawartość wolnych kwasów tłuszczowych. Im niższa zawartość kwasów, tym lepsza jest oliwa. Jeśli oliwki użyte do produkcji oliwy są zbyt dojrzałe, zbyt długo były składowane przed tłoczeniem albo zostały uszkodzone podczas transportu, wzrasta w nich zawartość kwasów. Oliwy Extra Virgin mają dopuszczalną kwasowość do 0,8%, więc nasze oliwy to królowe wśród oliw!

 

 

Pamietaj!

Oliwa dobrej jakości nie może być tania. Aby oliwki oddały to, co mają w sobie najcenniejszego potrzebny jest czas, troska, miłość i głęboka wiedza.
Nie bój się goryczki i pikantnego smaku oliwy! - świadczy on o jej wysokiej jakości!
Nasze oliwy to stuprocentowy sok z oliwy, a nie masowa produkcja do supermarketów

oro