Jaką oliwę wybrać ?

Jeżeli zastanawiasz się nad wyborem oliwy, poniżej zamieściliśmy mały przewodnik, który ułatwi Ci wybór. Są to ogólne opisy typowych hiszpańskich oliw jednoszczepowych i mogą się różnić w szczegółach od tego, co mówi producent o swojej oliwie. Oliwa tego samego producenta, podobnie jak wino, każdego roku może różnić się smakiem i zapachem. Tym bardziej oliwa od różnych producentów, z różnych regionów, mimo tego, że wytwarzana jest z tej samej odmiany, będzie smakować i pachnieć inaczej. Smak i zapach oliwy zależy w dużej mierze od czynników atmosferycznych, rodzaju podłoża, momentu zbioru oliwek i stopnia ich dojrzałości. Niemniej jednak można założyć, że oliwa pochodzącą z konkretnej odmiany oliwek, będzie posiadała poniższe wartości:

 

 

O co chodzi z tymi smakami?

O dobrej jakości oliwy świadczy wyczuwanie smaku oliwek. Nie powinniśmy wyczuwać słodyczy, bowiem oliwki są raczej gorzkie i cierpkie w smaku. Wcześnie zbierane oliwki, na pierwszym etapie swojego dojrzewania, pełne antyoksydantów i witamin, mają charakterystyczny, lekko pikantny posmak. Jeśli jest wyczuwalny, możemy być pewni, że mamy do czynienia z dobrą oliwą. Pozornie nieprzyjemny smak, drapanie w gardle świadczy o bogactwie oliwy w bardzo cenne dla organizmu polifenole. Oliwy łagodne w smaku produkowane są z oliwek mocno dojrzałych i nie mają tak dobrych właściwości, jak te wyciskane z młodych owoców.

 

Najpopularniejsze smaki oliwy z oliwek: 

Owocowy - zapachem i smakiem przypominają zdrowe i dojrzałe owoce, smak charakterystyczny dla świeżej oliwy.
Migdałowy - smak migdałów, czasem mylony ze smakiem zjełczałym.
Smak trawy - smak niektórych oliw przypomina świeżo skoszoną trawę. 
Smak zielonych liści - smak oliwy wytworzonej jedynie z niedojrzałych oliwek lub z oliwek zmielonych razem z listkami i gałązkami. 
Jabłkowy - smak przypominający smak zielonych jabłek.
Karczoch - smak ten nie należy do częstych  smaków w oliwie. Charakteryzuje się świeżością i ma posmak świeżego karczocha.
Słodki - o słodkim smaku oliwy mówi się, gdy nie jest gorzka i/lub pikantna. „Słodkość” nie ma jednak nic wspólnego z cukrowym smakiem, o którym myślimy, gdy mówimy „słodki”.
Gorzki - charakterystyczny nie tylko dla oliwek świeżych i niedojrzałych, lecz również dla niektórych odmian, np. Picual.